Sekcia

Rok 1965: Športový časopis Štart oslavuje 10.narodeniny

Jedno z najobľúbenejších športových periodík oslavuje začiatkom decembra 1965 svoje desiate narodeniny. Časopisu Štart prišli k sviatku zablahoželať aj najväčšie vtedajšie športové hviezdy.

 

     Časopis Štart začal vychádzať v roku 1955, ako obdoba českého časopisu Stadion, ktorý sa venoval oblasti športu. Muži, ktorí dnes majú okolo 50 rokov si určite pamätajú na rok 1982, kedy sa československá reprezentácia predstavila na MS vo futbale v Španielsku.

    Pol roka pred šampionátom začali na stredovej dvojstránke Štartu vydávať fotografie účastníckych družstiev z celého sveta. Každý chlapec od 10 do 16 rokov ich chcel mať všetky doma. Problémom však bolo, že do stánkov chodil iba obmedzený počet a neušlo sa každému.

    Toto obdobie pripomínali hlavne dlhé rady pre stánkami okolo 13. hodiny, kedy časopis prinášali na predaj. Detské izby fanúšikov futbalu zdobili tieto dvojstránky a stali sa predmetom zberateľskej vášne.

    „Čo by sme dali za to, keby tá pani, čo predávala v novinovom stánku bola vtedy nejaká naša rodina. V tom čase mali asi tieto predavačky aj veľa priateľov, lebo na Štart sa čakalo aj dve hodiny. Ak som sa aj dostal na rad, mohol som kúpiť len jeden kus, viac mi nepredali,“ spomína na rok 1982 Roman z Nitry, ktorý mal v tom čase 12 rokov.

 

 

     Redakcia športového časopisu teda v roku 1965 oslavovala desať rokov svojej existencie. Už deň pred oficiálnymi oslavami, ktoré boli určené na 2.decembra sa v Piešťanoch zišli účastníci osláv a hostia, medzi ktorými nechýbali športovci zvučných mien. Hlavne tí si mohli v tamojších kúpeľoch užiť trochu relaxu.

 

 

      Účastníci osláv sa mohli 2.decembra v Bratislave stretnúť napríklad so svetovým rekordérom v hode diskom československým reprezentantom Ludvikom Daňkom, olympijským víťazom v modernom päťboji Ferencom Törökom či olympijskou víťazkou Vierou Čáslavskou.

     Nechýbali tu však ani strieborní medailisti z olympiády atlét Josef Odložil a chodec reprezentant NDR L.Lindner. Pozornosť novinárov a hostí pútal predovšetkým hokejový útočník Jozef Golonka. "Žiletka" si  to v kúpeľoch najviac užíval na masérskom stole.