Rok 1965: Viac mäsa, menej tuku
V súčasnosti je celosvetovým problémom kvalita bravčového mäsa. Chovajú sa ošípané, ktorých mäso je príliš pretučnelé. V dostatočnej miere preto nevyhovuje požiadavkám spracovania, ako aj konzumu.
"Bude potrebné vyšľachtiť mäsový typ ošípanej, ktorý pri vysokej efektívnosti výkrmu vyhovie požiadavkám konzumu. Touto otázkou sa zaoberajú na Stanici výkrmnosti a mäsovej úžitkovosti ošípaných pri Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre.
Stanica výkrmnosti je jedno z účelových zariadení Katedry chovu ošípaných a oviec so špeciálnym zameraním na produkčné schopnosti našich plemien ošípaných, taktiež jatočnú hodnotu, vrátane kvality mäsa a tuku", uvádza archívna správa TASR.
Na vybraných JRD a ŠM uskutočňujú priamo zušľachťovacie kríženie pomocou importovaných plemien z Kanady, Švédska, Poľska a pod. Do roku 1970 sa má táto úloha vyriešiť tým, že sa navrhne požadovaný štandard vyslovene mäsového typu ošípanej.
"Vedúcim celého riešiteľského kolektívu je doc. inž. Viktor Sidor, CSc., vedúci Katedry chovu ošípaných a oviec na VŠP. Na stanici výkrmnosti porážajú ošípané, zisťujú jatočnú výživnosť, kvalitu mäsa a tuku, ako aj obsah jednotlivých látok v mäse. Tieto podklady poslúžia zlepšeniu doterajšej situácie v chove ošípaných u nás, ako aj vyšľachteniu mäsového typu ošípanej, ktorá bude zodpovedať požiadavkám konzumu", píše sa v archívnej správe TASR.