Rok 1953: Začína sa s krechtovaním zeleniny
Dňa 28. októbra pozvala správa Krajského výkupného závodu v Bratislave do Zohoru zástupcov všetkých výkupných závodov Bratislavského kraja, aby im predviedla inštruktáž správneho uskladnenia zeleniny na zimné obdobie.
"Pracovníci výkupného aparátu Bratislavského kraja v zeleninárskych oblastiach, najmä v okresoch Bratislava-okolie, Malacky, Senec, Šamorín a Čalovo, sa rozhodli v zmysle vládneho uznesenia z 15. septembra t. r. zlepšiť zásobovanie našich pracujúcich čerstvou a kvalitnou zeleninou. Dôležité je to hlavne v zime a najmä cez prvé jarné mesiace, keď sa zvyčajne pociťuje najviac jej nedostatok. Preto sa rozhodli tohto roku - na základe vlaňajších skúseností - zakrechtovať o niekoľko desiatok vagónov zeleniny viac ako dosiaľ", píše sa v archívnej správe TASR.
"Tohoročná bohatá úroda zeleniny umožňuje napríklad v Zohore zakrechtovať o 60 vagónov karotky, petržlenu, zeleru a ďalších druhov koreňovej zeleniny viac ako v minulom roku.
Krechtovanie je veľmi jednoduché. Karotky majú pri ňom vykopané v pieskovej pôde šesť metrov dlhé, 70 cm hlboké a 70 cm široké krechty, do ktorých uložia až 20 q tejto zeleniny. Každý krecht má vzdušný komín, ktorým budú kontrolovať teplotu a stav zakrechtovanej zeleniny", uvádza archívna správa TASR.
Krecht je zvislá poľná jama, čiastočne alebo úplne zasypaná zeminou a vybavená vetracím komínom. Krechtovanie alebo hrobľovanie kedysi slúžilo na dlhodobé skladovanie poľných plodín. V období socializmu a budovania JRD ho neskôr nahradili veľkosklady zeleniny.