Sekcia

Zvyšuje sa úroveň reštauračných služieb

V hlavnom meste bolo kedysi veľa lacných bufetov, reštaurácií, lahôdok, v ktorých sa za pár korún ľudia najedli. Postupne zanikli a dnes ich nahradili fastfoody a puby. Kedysi si reštaurácie školili svojich zamestnancov, dnes sa v nich aj brigádnicky môže zamestnať hocikto.

 

     Podnikové riaditeľstvo Reštaurácií a jedální v Bratislave robí od začiatku tohto roka (1958) vo svojich závodoch opatrenia na zlepšenie služieb a úrovne stolovania. Na Štúrovej ulici v Bratislave dal RaJ do prevádzky útulne zariadené espresso Tulipán, ktoré vybudovali za 300.000 Kčs. Je to prvý podnik na Slovensku, ktorý dostal tiež automat na prehrávanie gramofónových platní.

Novootvorené espresso Tulipán na Štúrovej ulici v Bratislave. Foto: archív TASR, autor L. Roller/4. februára 1958

 

     Jedným z prvých podnikov, ktorý po renovácii otvorili, je bufet Perlička na Michalskej ulici, kde zaviedli samoobsluhu. Novým spôsobom sú riešené predajné pulty. Sú to trojposchodové vitrínky z plexiskla, v ktorých sú uložené potraviny na mierne šikmých plochách na podnosoch tiež z plexiskla. Nový spôsob predaja je oproti doterajšiemu hygienickejší.

Nový spôsob predaja v obľúbenom bufete Perlička na Michalskej ulici v Bratislave. Foto: archív TASR, autor L. Roller/4. februára 1958

 

     Nový, príjemnejší vzhľad dostal tiež Bratislavčanom dobre známy bufet na Suchom Mýte, kde podobne ako v Perličke zaviedli samoobsluhu. Prevádzkové miestnosti obnovili a doplnili zariadením za štvrť milióna korún. Dobre vybavené kuchyne, jedna na prípravu teplých a druhá studených jedál, dáva predpoklady rozšíriť sortiment.

Legendárne "podniky"

     Dnes sú tieto „podniky“ dávno zabudnuté. Z vychyteného espressa-kaviarne Tulipán sa rokmi stal zafajčený priestor, v ktorom trávili svoje chvíle prevažne budúci novinári, ktorí mali svoju katedru hneď oproti. Dnes je priestor súčasťou päťhviezdičkového hotela. Držkovú si  na Michalskej ulici tiež už nekúpite a bufet na Suchom Mýte, hneď vedľa bývalej budovy divadla Astorka, by ste tiež hľadali márne.  V spomienkach mnohých však zostal zápach z kuchyne, podľa ktorého ho štamgasti nazývali „Smrdáky“.

Nový, príjemnejší vzhľad dostal tiež Bratislavčanom dobre známy bufet na Suchom Mýte. Foto: archív TASR, autor L. Roller/4. februára 1958

 

     Do reštaurácií a pohostinstiev je však potrebný aj dobrý personál. Turista, podnik cestovného ruchu, v snahe zabezpečiť vzornú obsluhu v pohostinstve, školí si sám potrebný dorast. Toho času (1960) má vo svojich podnikoch 160 chlapcov a dievčat, ktorých získal náborom v okolí jednotlivých stredísk. Školí ich na kuchárov a čašníkov, ktorí sedem mesiacov získavajú prax v jednotlivých podnikoch, potom odídu do učňovského strediska v Bratislave. Okrem praxe získavajú adepti služieb v pohostinstve teoretické znalosti z rôznych predmetov.