Sekcia

Prvé hektolitre piva z Rimavskej Soboty stočili do sudov

Nový závod Stredoslovenských pivovarov v Rimavskej Sobote vstúpil v novembri 1966 do rozhodujúcej fázy skúšobnej prevádzky. Pracovníci stočili do sudov prvých 500 hl 7-stupňového piva.

 

     Skúšobná prevádzka v novom závode, ktorý bude následne zásobovať pivom juh Stredoslovenského kraja, potrvá do konca roka 1966.

    „V novembri a decembri predpokladajú vyrobiť a vyexpedovať 15-20 tisíc hektolitrov  piva. V budúcom roku majú vyrobiť v Rimavskej Sobote už 300 000 hektolitrov piva,“ uvádza sa v agentúrnej správe z tohto obdobia.

    Ďalej sa v nej uvádza, že podľa požiadaviek konzumentov a obchodu sa bude vyrábať 40—50% fľaškového piva, ostatné stočia do sudov a bude k dispozícii pre reštauračné zariadenia.

    Kvasenie piva prebieha v takzvaných ležiacich tankoch pri teplote 1 – 2 stupne Celzia v pivniciach. Kvalitu piva vo varných nádobách budú kontrolovať odborníci s modernou laboratórnou technikou.

 

 

    Písomné zmienky o varení piva v tomto regióne pochádzajú z konca 17.storočia. O tom, že sa v Rimavskej Sobote bude stavať pivovar rozhodla vtedajšia vláda začiatkom 60.rokov minulého storočia. S výstavbou pivovaru sa začalo v roku 1962.

     Počítalo sa s kapacitou, ktorá by mala postačovať na výrobu 300 000 hl piva ročne. Okrem toho, že závod mal zásobovať juh stredného Slovenska, produkty z rimavskej Soboty mali po rozbehnutí a stabilizácii výroby smerovať aj do zahraničia. Výroba sa postupne preorientovala na 11 a 12-stupňové pivo.

FOTO: Prvých 500 hl 7-stupňového piva stočili v utorok 15.novembra do sudov v novom závode Stredoslovenských pivovarov v Rimavskej Sobote. Pohľad na časť ležiacich tankov v pivniciach, kde sa pivo kvasí pri teplote 1-2 stupne Celzia. Foto: Archív TASR, autor J.Valko, 16.novembra 1966.