Kvalitná strava - zlepšenie služby pracujúcim
Pravidelné akostné prehliadky potravinárskych výrobkov dokazovali, že znárodnený potravinársky priemysel úspešne plnil požiadavky najširšej spotrebiteľskej verejnosti a kvalita jeho výrobkov neustále rastie.
Trvalo niekoľko rokov, kým sa povojnové Československo hmotne spamätalo z následkov vojny. Republiku navyše v roku 1947 postihla neúroda a po intervencii J. V. Stalina sme na jeseň 1947 odmietli aj program hospodárskej obnovy v rámci Marshallovho plánu. V ČSR platil do 1. júna 1953 prídelový systém na potraviny.
Potravinové lístky
Od 1. januára 1950 sa pristúpilo k prísnym limitom prideľovania potravín. Tak napríklad deti do šesť rokov dostávali mesačne 1400 g cukru, 650 g masla, 10 vajec a 100 g cukroviniek. Školáci mali nárok už na 1300 g mäsa a 14,5 l mlieka. Dospelí, ktorí nepracovali mohli dostať 1100 g cukru, 1400 g mäsa, 200 g slaniny, 520 g umelých tukov a 2,9 l mlieka. Baníci, hutníci a ťažko pracujúci mali prídely zvýšené. Keďže ani vtedy neplatilo rovnostárstvo, v rámci triedneho prístupu sa udeľovali zvláštne prídely funkcionárom KSČ, dôstojníkom armády a pod.
Akostné výstavy potravín
Na znárodnený potravinársky priemysel bol vyvíjaný tlak, aby čo najrýchlejšie a najlepšie ako vedel uspokojil potreby pracujúceho ľudu. A tak sa konali rôzne akostné, medzikrajové, ale i celorepublikové výstavy, na ktorých sa prezentovali výsledky poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov.
Správy z archívu
Slovenské mäsové závody v snahe čo najlepšie slúžiť nášmu pracujúcemu ľudu svojimi výrobkami, usporiadali v utorok 22. novembra 1949 v konferenčnej miestnosti hotela Tatra v Bratislave výstavu svojich výrobkov, na ktorú pozvali zástupcov úradov a podnikov. Vystavovaných bolo celkom 28 druhov mäsa a mäsových výrobkov, najmä údenín, ktoré sa dostanú v najkratšom čase na voľný trh.
Každý návštevník výstavy dostal zoznam vystavovaných výrobkov, do ktorého po ich ochutnaní zapísal svoj posudok o tom-ktorom výrobku. Slovenské mäsové závody sa takýmto spôsobom dozvedia od konzumentov, ktoré druhy výrobkov vyhovujú, a u ktorých treba kvalitu zlepšiť. Výstava mäsových výrobkov je ďalším krokom k zlepšeniu služby pracujúcim.
Viac konzerv pre pracujúcich
Po tieto dni je v Bratislave (november 1953) otvorená celoslovenská výstava konzervárenského priemyslu. Výstava ukazuje veľký rozmach tohto najmladšieho odvetvia nášho potravinárskeho priemyslu. Kým v roku 1949 vyrábal konzervárenský priemysel len okolo 100 výrobkov, v roku 1953 vyrábal už vyše 260 výrobkov.
Na Slovensku vyrobil konzervárenský priemysel tohto roku oproti roku 1949 takmer o osemkrát viac ovocných muštov, tirkrát viac rajčinového pretlaku, spracoval tri a pol razy viac uhoriek, šesťkrát viac zeleninových konzerv a tri a pol razy viac sirupov. Na budúci rok bude konzervárenský priemysel na vlastných pozemkoch pestovať kríkové ovocie až na 30 ha. V spolupráci s JRD a štátnymi majetkami zabezpečuje si tak konzervárensky priemysel pevnú surovinovú základňu, aby mohol na stôl našich pracujúcich dodať vždy viac a viac svojich hodnotných výrobkov.
Ešte lepší chlieb a rožky
Krajský národný výbor v Bratislave usporiadal 11. októbra 1951 v Západoslovenských mlynoch n.p. prvú krajskú akostnú prehliadku chleba a pečiva. Prehliadka bola za prítomnosti zástupcov Povereníctva obchodu, potravinárskeho priemyslu a zdravotníctva, zástupcov Krajskej odborovej rady a zástupcov spotrebiteľov zo závodov. Prehliadky budú sa uskutočňovať každý mesiac a to nielen v akosti chleba a pečiva, ale aj iných potravinárskych výrobkov.
Na akostnej prehliadke bol na programe rozbor kvality 23 druhov chleba a 20 druhov pečiva z rôznych bratislavských národných podnikov.
Zdravé a chutné zemiaky
V bratislavskej Redute sa začali v piatok 22. novembra 1957 Dni akosti stolných zemiakov. Ide o dvojdňovú akciu, pri ktorej si návštevníci príležitostnej výstavy a účastníci zemiakárskej konferencie vymenia poznatky z pestovania zemiakov, oboznámia sa s rôznymi odrodami zemiakov pestovaných v Československu i o tom, aké odrody budeme v najbližších rokoch pestovať, aby sa na stôl spotrebiteľov dostali čo najkvalitnejšie zemiaky.