Sekcia

Rok 1955: Na trh sa dostáva prvá rýchlená slovenská zelenina

Zamestnanci Štátnych majetkov v Bratislave na oddelení Ivánka pri Dunaji, zrýchľujú výrobu ranej zeleniny vo vybudovaných skleníkoch.

 

     "V roku 1951 postavili Štátne majetky Bratislava na oddelení v Ivánke pri Dunaji šesť veľkých zasklených hangárov, v ktorých počas zimného obdobia pestujú sadeničky rôznej ranej zeleniny. Keď vyženú listy, presádzajú ich podľa druhu do japanov a tepelných skleníkov.

     V týchto dňoch už dodávajú zo sklených hangárov na trh šalát, karfiol, reďkovku a asi o 14 dní mienia dodávať prvé uhorky. Podľa plánu majú dodať 30.000 kusov šalátu, 2.000 kusov karfiolu, 10 q uhoriek a iné druhy ranej zeleniny", uvádza sa v archívnej správe TASR.

Tým, že pracovníci zeleninárskej rýchliarne v Ivánke pri Dunaji splnili agrotechnické lehoty, docielili krásne vypestovaný šalát. Záhradníci Štefan Jakubík (vľavo) a Bohumil Bednár s radosťou prezerajú prvý šalát, ktorý dodali vo štvrtok 7. apríla na trh. Foto: archív TASR, autor F. Kocian/7. apríla 1955

 

     Pracovníci v rýchliarni ranej zeleniny však chcú dodať napríklad už do 15. mája 20.000 kusov šalátu a podľa poveternostných podmienok odhadujú, že sa im podarí vypestovať tento rok 200.000 kusov šalátu, 120.000 kalerábu, 40.000 kusov karfiolu a iné druhy ranej zeleniny.

     Vo štvrtok 7. apríla v ranných hodinách odovzdali pracovníci zeleninárskej rýchliarne v Ivánke pri Dunaji na trh prvých 1.500 kusov šalátu. Prvý karfiol dodajú na trh už v polovici apríla.

Ďalšie pracovníčky v ivánskom záhradníctve presádzajú 200.000 kusov šalátových sadeníc na poli. Šalát sa pri dobrých klimatických podmienkach dostane na trh začiatkom mesiaca mája. Foto: archív TASR, autor F. Kocian/7. apríla 1955