Rok 1955: Na trh sa dostáva prvá rýchlená slovenská zelenina
Zamestnanci Štátnych majetkov v Bratislave na oddelení Ivánka pri Dunaji, zrýchľujú výrobu ranej zeleniny vo vybudovaných skleníkoch.
"V roku 1951 postavili Štátne majetky Bratislava na oddelení v Ivánke pri Dunaji šesť veľkých zasklených hangárov, v ktorých počas zimného obdobia pestujú sadeničky rôznej ranej zeleniny. Keď vyženú listy, presádzajú ich podľa druhu do japanov a tepelných skleníkov.
V týchto dňoch už dodávajú zo sklených hangárov na trh šalát, karfiol, reďkovku a asi o 14 dní mienia dodávať prvé uhorky. Podľa plánu majú dodať 30.000 kusov šalátu, 2.000 kusov karfiolu, 10 q uhoriek a iné druhy ranej zeleniny", uvádza sa v archívnej správe TASR.
Pracovníci v rýchliarni ranej zeleniny však chcú dodať napríklad už do 15. mája 20.000 kusov šalátu a podľa poveternostných podmienok odhadujú, že sa im podarí vypestovať tento rok 200.000 kusov šalátu, 120.000 kalerábu, 40.000 kusov karfiolu a iné druhy ranej zeleniny.
Vo štvrtok 7. apríla v ranných hodinách odovzdali pracovníci zeleninárskej rýchliarne v Ivánke pri Dunaji na trh prvých 1.500 kusov šalátu. Prvý karfiol dodajú na trh už v polovici apríla.