Sekcia

Výroba vianočných sladkostí v slovenských závodoch finišuje

Slovenské podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou sladkostí na vianočné sviatky pomaly finišujú s produkciou a plnením stanovených plánov. Už o niekoľko dní musia byť sladkosti distribuované v obchodných prevádzkach a v podnikoch.

 

      Pracovníčky bratislavského Stollwercku pripravujú na vianočný trh kolekcie saloniek a čokoládových výrobkov. Doteraz vyrobili 37 vagónov vianočných kolekcií. Ruch v baliarňach tohto závodu koncom novembra 1955 takmer vôbec neutícha.

     „V závode vyrobili dva druhy saloniek, päť druhov arabeskových kolekcií, tri druhy krémových a dva druhy čokoládovej plastiky. Vo všetkých výrobniach sa pousilovali, a tak mohli už plánované množstvo výrobkov zabaliť do vkusných obalov a krabíc a vyexpedovať ich,“ uvádza sa v agentúrnej správe z roku 1955.

 

 

      Vzhľadom na to, že dopyt po výrobkoch stále rastie rozhodli sa vyrobiť o ďalších 36 ton kolekcií viac ako bolo plánované. Najznámejším výrobkom bratislavskej firmy sú karamelky. Práve v tejto prevádzke je teraz neobyčajne živo. Pred niekoľkými mesiacmi dostali pracovníci do prevádzky dva nové stroje z Nemeckej demokratickej republiky na automatické balenie karameliek.

     „Stroj za jednu zmenu zabalí 18-tisíc karameliek. Nové stroje pomohli pracovníkom v karamelkárni splniť predčasne celoročný plán výroby. Do konca roka vyrobia ešte sedem ton výrobkov navyše. Na budúci rok výrobu karameliek ešte o tretinu zvýšia,“ uvádza sa v správe.

 

 

     Bratislavský podnik o niekoľko rokov pričlenia k závodom Figaro národný podnik Trnava. Ich výrobný sortiment však zostáva podobný. Aj v nasledujúcich rokoch výrazne prispieva k produkcii na vianočný trh.

     „Národný podnik Figaro dodal na vianočný trh cca o 10% tovaru viac ako vlani. Je to 609 ton rôznych fondantových saloniek, 411 ton vianočného čokoládového tovaru a 541 ton nečokoládového tovaru.  Do ZSSR odoslali 55 ton vianočných cukríkov,“ uvádza sa v archívnej správe z novembra 1960.