Slovenská bryndza na ceste do sveta
Horské lúky v okolí Brezna sa už od polovice apríla belejú ovečkami a znejú ozvenou medených spiežovcov. Bača Ondrej Demeter so svojimi valachmi vyhnal na pašu takmer tisíc oviec. Ovčí syr a bryndza totiž chutí aj za oceánom.
Od začatia pastvy odovzdali valasi už tritisíc kíl ovčieho syra bryndziarňam na ďalšie spracovanie. Bryndza a zvlášť tá májová je chutná a nechutí iba nám. Dokladom je vzrastajúci dopyt zo zahraničia. Do konca roka bryndziareň v Slovenskej Ľupči vyexpeduje do Spojených štátov amerických desaťtisíc kg sudovej bryndze. Ďalším veľkým odberateľom kam smerujú metráky májovej bryndze je Rakúsko.
Bryndziareň v Slovenskej Ľupči má vyše 50 ročnú tradíciu. Patrí Stredoslovenským mliekarňam n. p. Zvolen, závod Brezno.
Bryndza sa vyrába aj v mliekarni Spišská Nová Ves. Stovky kilogramov ovčieho hrudkového syra vykupuje zo 158 salašov Východoslovenského kraja. Spolu s košickým závodom ju vyvážajú ako špecialitu do Maďarska. Zvláštnosťou výrobne je už 25-ročný export vyzretého ovčieho hrudkového syra do USA, ktorý z pôvodných 16 ton vzrástol na 210 ton.
Jedným z najlepších producentov kvalitného ovčieho syra v okrese Spišská, Nová Ves je JRD Mier v Olšavici, predovšetkým košiar Suchý Dol, kde sa bača Michal Demo stará o šľachtiteľský chov plemena zušľachtená valaška.