Sekcia

Štát chce rozptýliť pochybnosti o kvalite mrazeného mäsa

Domáca produkcia mäsa v polovici 50.rokov minulého storočia pomaly ustupuje. Na ťahu by mali byť jednotné roľnícke družstvá masívne podporované ľudovodemokratickým štátom. Mäso však treba vo veľkom skladovať a prevážať. Ľudia však kvalite mrazeného mäsa stále neveria.

 

Družstvá sa začínajú postupne čoraz viac venovať živočíšnej výrobe. Vyššia produkcia mäsa však bude potrebovať aj nové metódy jeho spracovania a hlavne uskladnenia.  Ľudia však v tomto období dôverujú iba čerstvému mäsu, prípadne údeným či zasoleným výrobkom.  O čerstvosti mrazených a konzervovaných výrobkov majú stále pochybnosti.

V tom čase na Slovensku vzniká množstvo stravovacích zariadení priamo v závodoch a inštitúciách. Mrazené mäso sa teda dá jednoduchšie uskladniť na niekoľko dní. Zredukuje sa teda aj množstvo vynaložených prostriedkov na každodennú prepravu tovaru.

V rámci osvety štát prichádza s viacerými aktivitami, ktoré by mali rozptýliť pochybnosti gazdiniek i profesionálnych kuchárov o mrazenom mäse, ktoré sa takto dalo uskladniť na niekoľko mesiacov v rôznych podobách.

 

FOTO: Prednáška o kvalite mrazeného mäsa. Kuchárka Mária Krekáňová z Krajského ústavu národného zdravia v Banskej Bystrici, ktorá je toho času na praxi v Ústave pre výskum výživy ľudu v Bratislave, servíruje jedlo pripravené z mrazeného mäsa. Foto: Archív TASR, autor J. Teslík, 17.februára 1956.

 

„V snahe rozptýliť nesprávne názory na kvalitu a využitie mrazeného mäsa, usporiadal Výskumný ústav mraziarenský, Ústav pre výskum výživy ľudu v Bratislave a Povereníctvo obchodu, hlavná správa maloobchodu s potravinárskym tovarom v piatok 17. februára besedu so zástupcami tlače, filmu a rozhlasu, spojenú s ochutnávaním jedál, vyrobených z mrazeného mäsa,“ uvádza sa v správe z archívu TASR.

Prednášky a odborné diskusie pripravili zamestnanci výskumného ústavu. Na prípravu jedál z mrazeného mäsa si do Bratislavy pozvali profesionálne kuchárky z nemocníc z okresných a krajských miest. Tie  už absolvovali odbornú prax pod vedením hlavného kuchára Ústavu pre výskum výživy ľudu Jána Kollárika. Počas prezentačného podujatia pripravovali a servírovali jedlá pripravené z mrazeného mäsa a polotovarov pozvaným hosťom a novinárom.