Sekcia

Rok 1972: Na zdravie do Nového roku

Od roku 1952 vyrábajú na Slovensku šumivé víno jedine Malokarpatské vinárske závody v Seredi.

 

     "Šesťdesiat vagónov prírodných a osem vagónov šumivých vín dodá do maloobchodnej siete navyše celoročného plánu nitriansky závod Vinárskych závodov v Bratislave. O tento úspech sa pričinila i prevádzka v Seredi, známa výrobou šumivých vín", uvádza archívna správa TASR.

Na zdravie do Nového roku. Foto: archív TASR, autor B. Palkovič/29. decembra 1972

 

     Pracovníci sereďskej výrobne vinárskych závodov dokázali v krátkom čase vybudovať podnik, ktorý má ročnú kapacitu 60 vagónov fliaš šumivého vína a plní celoročný plán na 160 %.

     Výrobňa má vlastnú pokusnú vinicu, v ktorej pestuje najkvalitnejšie hrozná, má aj vlastnú meteorologickú stanicu a agrotechnickú službu pre oblasť, z ktorej preberá hrozno na výrobu šumivých vín. Agrotechnická služba je v stálom spojení s pestovateľmi hrozna svojej oblasti, ktorým radí, ako dopestovať najkvalitnejšie hrozná.

     Na pokusnej vinici pri závode pestujú najkvalitnejšie druhy hrozna. Šumivé víno sa vyrába z burgundského bieleho a šedého, kadarky a zeleného silvánu.