V Tokajskej oblasti sa začínajú oberačky
Tradične neskôr ako v ostatných vinárskych oblastiach vrcholí v súčasnosti zber troch základných odrôd hrozna - muškátu žltého, furmintu a lipoviny v našej najatraktívnejšej lokalite - v Tokajskej oblasti.
"Prevažná časť Tokajskej oblasti je na úbočiach Tokajských vrchov v Maďarsku. U nás do nej spadajú vinárske obce Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto a Viničky. V tejto oblasti pestujú štyri tokajské druhy vinnej révy: lipovinu, furmint, muškát žltý a rizling vlašský. Okrem toho tu pestujú aj ďalších 10 menej rozšírených odrôd.
V Tokajskej oblasti sa hrozno pestuje už niekoľko storočí. Svedčia o tom staré pivnice v Malej Tŕni, ktoré sú vytesané v skale. Hovorí sa o nich, že ich kopali otroci ešte za tureckej vojny", píše sa v archívnej správe TASR.
V Malej Tŕni sa výskumom a šľachtením vinnej révy zaoberá Výskumná stanica vinárska. Svoju činnosť začala pred 30 rokmi (1924) na necelých dvoch hektároch grófskych viníc. Dnes obhospodaruje už 22 hektárovú vinicu, ktorá je najkrajšou vinicou oblasti.
Ošetrovanie vinnej révy na výskumných parcelách je po celý rok pod dozorom výskumníka Gerarda Biskupského. Aj oberačka. Hrozno sa tu zberá z každého radu viniča zvlášť. Potom sa zisťuje jeho kvalita i množstvo.
"Tokajská oblasť zaujíma v našom vinohradníctve osobitné postavenie. Špeciálny charakter tejto oblasti umožňuje zloženie pôdy, ktorá je trachytová. Aj klíma je tu veľmi priaznivá pre vhodné pôsobenie ušľachtilej plesne Botrytis Cinerea, ktorá vegetuje najmä na bobuliach furmintu. Okrem tejto sorty pestujú tu odrody lipoviny, muškátu žltého a vlašského rizlingu. Tieto odrody tvoria základ výroby chýrečných tokajských vín", uvádza archívna správa TASR.
O 30 rokov neskôr...
Z 540 ha viníc v okolí Veľkej a Malej Tŕne, Bary, Černochova a Viničiek v Trebišovskom okrese zoberú pomocou tisícky brigádnikov okolo 2 000 ton hrozna, z ktorého Vinárske závody, štátny podnik Bratislava, závod Tŕňa, vyrobí milión litrov kvalitného tokajského vína.
K zlepšeniu kvality tokajského vína prispejú v tejto sezóne prvýkrát používané rotačné tanky s kapacitou 25 tisíc litrov (slúžia na 24-hodinové uskladnenie pomletého hrozna za stáleho miešania pred lisovaním) v prevádzke tŕnianskeho závodu v Slovenskom Novom Meste.