Sekcia

Rok 1984: Skalické trdelníky aj na sviatočnom stole

Chýr o výrobe tradičných skalických trdelníkov už dávno prekročil hranice mesta. Skalickí cukrári začali expedovať svoje výrobky do bratislavských, neskôr i do ďalších predajní miest Západoslovenského kraja.

 

     "Vďaka iniciatíve pracovníkov Západoslovenských pekární n. p. Nitra, cukrárskeho závodu Piešťany, výrobne v Skalici, začali pred štyrmi mesiacmi s výrobou tohto vynikajúceho cukrárskeho výrobku pre širokú spotrebiteľskú verejnosť. Skalickí cukrári začali expedovať svoje výrobky do bratislavských, neskôr i do ďalších predajných miest Západoslovenského kraja.

     Hoci v skalickej výrobni vyprodukuje 16-členný kolektív cukrárov 750 až 780 polkilogramových trdelníkov denne, výroba zďaleka nestačí pokryť dopyt. O voňavé trdelníky, ktoré už vyrábajú i vo výrobni v Nitre, je záujem nielen v Západoslovenskom kraji, ale i v susedných okresoch Českej republiky", uvádza archívna správa TASR.

Čiastkový pohľad na výrobňu trdelníkov. Foto: archív TASR, autor D. Šula/27. decembra 1984
Cukrár Ján Rehák, vedúca prevádzky Renáta Korčáková (uprostred) a vedúca pracovnej čaty Helena Tollová posudzujú kvalitu hotových výrobkov. Foto: archív TASR, autor D. Šula/27. decembra 1984

 

     Technológia výroby trdelníkov nie je zložitá, ale vyžaduje presnosť a cukrárenský kumšt. Kvalitné, vykysnuté cesto (ochutené všakovakými dobrôtkami) sa v dlhých pramienkoch natáča na drevené valce, bielkuje a obaľuje sa vlašskými orechami. Pri  teplote 200° C sa pečie dvadsať minút v špeciálnych elektrických peciach. Pocukrované, uložené do estetických obalov potom putujú skalické trdelníky za svojimi spotrebiteľmi.