Aby bolo lepšie víno...
Vinohradníctvo má u nás stáročnú tradíciu. Približne 80 percent všetkých viníc sa nachádza na západnom Slovensku. Do roku 1990 sme boli sebestační v celkovej produkcii vína. Vinohradníci boli hrdí na svoju prácu a pýšili sa svojimi úspešnými odrodami.
Podľa vládneho uznesenia o ďalšom rozvoji vinohradníctva a vinárstva pomáhajú Malokarpatské vinárske závody pestovateľom hrozna najmä s prípravou kvalitných viničných štepov. V modranskom závode pripravili od začiatku februára už vyše 100.000 štepov odrôd vhodných najmä pre malokarpatskú oblasť - silvána zeleného, rizlingu vlašského, frankovky atď. Do začiatku marca ich pripravia vyše 300.000.
Vinohradnícki odborníci štepia pod vedením agronóma Antona Horvátha. Po zaštepení ich vrstvia do navlhčeného machu a v debnách zalievajú mokrými pilinami. Takto zostanú uskladnené do apríla. Potom ich dajú do stratifikačného skleníka a odtiaľ ich v máji zaškolkujú do hroblí, kde ostanú do jesene, keď sa vykopú a roztriedia. Cez zimu ich uložia do pivníc. Na budúcu jar ich vysadia do viníc JRD v Bratislavskom kraji.
Aj družstevníci z vinohradníckej skupiny Alexandra Kormutha v Horných Orešanoch, v okrese Trnava sa po tieto dni zaoberajú zimným štepením ušľachtilého viniča. Vyše 120 tisíc kusov štepov odrody portugalské modré pripravujú na výsadbu 12 ha nových a obnovu 2,5 ha starých viníc.