Sekcia

Rok 1957: Začínajú sa predvianočné výlovy rýb

V najväčšom rybnom hospodárstve Štátnych lesov na Slovensku - v Revištskom Podzámčí, v obvode Lesného závodu Žarnovica, sa začal výlov kaprov.

 

     Pri prvom záťahu vylovili z rybníkov v Revištskom Podzámčí, ktoré majú vyše 29 ha takmer 45 q kaprov. Takýto bohatý výlov nepamätá ani Jozef Gašparík, hlavný porybný, ktorý na Podzámčí ako rybár hospodári už od roku 1914.

Zábery z najväčšieho rybníka Štátnych lesov v Revištskom Podzámčí. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
V rybnom hospodárstve Štátnych lesov v Revištskom Podzámčí bolo v utorok 29. októbra od skorých ranných hodín rušno. Prišli sem rybári na výlov kaprov. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
V rybnom hospodárstve Štátnych lesov v Revištskom Podzámčí bolo v utorok 29. októbra od skorých ranných hodín rušno. Prišli sem rybári na výlov kaprov. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
Pri prvom záťahu z rybníka vylovili takmer 45 q kaprov. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
Takýto bohatý výlov nepamätá ani Jozef Gašparík, hlavný porybný, ktorý na Podzámčí ako rybár hospodári už od roku 1914. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957

 

     Správnym prikrmovaním kaprov dosahuje hlavný porybný Jozef Gašparík na jeden hektár prírastok 400 kg kaprov. Plní tak záväzok na počesť Veľkého októbra dochovať o 10 q kaprov viac ako vlani. Pracovníci Lesného závodu v Žarnovici očakávajú tohto roku rekordný výlov vyše 120 q.

Pracovníci Lesného závodu v Žarnovici očakávajú tohto roku rekordný výlov vyše 120 q. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
Vylovené ryby hneď na pokraji rybníka triedia na násadové, konzumné a matky. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
Vylovené ryby hneď na pokraji rybníka triedia na násadové, konzumné a matky. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957

 

     Vylovené ryby hneď na pokraji rybníka triedia na násadové, konzumné a matky, ktoré potom odvážajú do zimných bazénov vo Zvolene. Krásne vylovené kapry sú určené na náš vianočný stôl. 

Vylovené ryby sa potom odvážajú do zimných bazénov vo Zvolene. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
Vylovené ryby sa potom odvážajú do zimných bazénov vo Zvolene. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957
O teplú stravu pre rybárov počas rybolovu sa postaralo družstvo Jednota, ktoré každý rok príde navariť rybárom na Podzámčie chutného gulášu a poskytne svojimi službami aj iné občerstvenie. Foto: archív TASR, autor K. Cích/31. októbra 1957