Sekcia

Zo Slovenska putujú slimáky na stoly francúzskych labužníkov

V Stredoslovenskom kraji sa niektoré organizácie zaoberajú zberom slimákov, ktoré potom exportujú do Francúzska. Tam sú tieto živočíchy obľúbenou gurmánskou pochúťkou.

 

Koordinátorom zberu záhradných slimákov na Slovensku je Družstevný výrobný a obchodný podnik vo Zvolene Jeho pracujúci vyexpedovali tento rok pre francúzskych odberateľov až 140 ton tohto vyhľadávaného potravinárskeho artiklu.

„Živé záhradné slimáky, ktoré vykupujú v zberniach Jednôt SD, musia mať predpísané rozmery od 28 do 38 milimetrov a pred expedíciou prechádzajú dôslednou prehliadkou,“ uvádza sa v agentúrnej správe.

 

FOTO: Export slimákov do Francúzska. Nakupovač Jednoty SD - strediska Bušince, František Bán /vľavo/, vykupuje slimáky. Foto: Archív TASR, autor P.Lenhart, 30.mája 1983.

 

Potravinársky priemysel a vybrané kuchyne vo Francúzsku okrem konzervovania pripravujú zo slimačieho mäsa pre labužníkov rôzne plnky a predkrmy, ktorých chuť sa podobá pokrmom zo šampiňónov. 

 

FOTO: Export slimákov do Francúzska. Pracovníci Jednoty SD Veľký Krtíš v stredisku Bušince nakladajú slimáky do kamióna. Foto: Archív TASR, autor P.Lenhart, 30.mája 1983.