Zo Slovenska putujú slimáky na stoly francúzskych labužníkov
V Stredoslovenskom kraji sa niektoré organizácie zaoberajú zberom slimákov, ktoré potom exportujú do Francúzska. Tam sú tieto živočíchy obľúbenou gurmánskou pochúťkou.
Koordinátorom zberu záhradných slimákov na Slovensku je Družstevný výrobný a obchodný podnik vo Zvolene Jeho pracujúci vyexpedovali tento rok pre francúzskych odberateľov až 140 ton tohto vyhľadávaného potravinárskeho artiklu.
„Živé záhradné slimáky, ktoré vykupujú v zberniach Jednôt SD, musia mať predpísané rozmery od 28 do 38 milimetrov a pred expedíciou prechádzajú dôslednou prehliadkou,“ uvádza sa v agentúrnej správe.
Potravinársky priemysel a vybrané kuchyne vo Francúzsku okrem konzervovania pripravujú zo slimačieho mäsa pre labužníkov rôzne plnky a predkrmy, ktorých chuť sa podobá pokrmom zo šampiňónov.